mandag den 30. juli 2012

Ristet rugbrødsboller

Denne opskrift er inspireret af et franskbrød med ristet brød i. Man kan købe det hos bageren ved Åen i Aarhus - kan desværre ikke huske navnet på bageren, men det et et fantastisk brød de laver.


Ingredienser:
Ristet rugbrød
Honning
Tørgær
Pilsner eller andet øl
Vand
Emmermel, durummel eller andet godt mel
Salt

Rist rugbrødet ved at smide det i ovnen til det er knastørt. Pas på der ikke bliver sort. Lad det køle af og brug en skarp kniv til at skære det i små bider/stykker. Jo mindre des bedre.

Rist rygbrødet i ovnen
Kom øl, lidt lunken vand (1 dl til en øl) og tørgær i en skål. Kom honning (1 spsk) og salt (et drys) i sammen med melet. Rør sammen. Det skal ligne en god våd dej - dog ikke flydende. Tykkere end risengrød.
Hæld rugbrødet i og rør forsigtigt rundt.


Hak det ristede rugbrød og kom det i den færdige dej

Stil dejen til hævning i køleskabet natten over.
Tag dejen ud på køkkenbordet og lad det efterhæve nogle timer lunt.

Tænd ovnen på 180 - 200 grader varmluft.
Tag to spsk og lav nogle toppe dej på en plade.
Bag bollerne i ovnen til de er færdige. Man kan tjekke dem ved at se om de løsner sig af sig selv på bagepapiret. Hvis de gør det, er de færdige.

Dejen sættes med to spiseskeer - det er en meget våd dej
Resultatet er et spændende brød med masser af smag. En god skorpe og god krumme.
Rugbrødet giver en god smag til bollerne.

Færdige boller
Man kan eksperimentere med denne opskrift. Har tidligere lavet øllebrød af øl og rugbrød inden jeg lavede dejen færdig. Dette blev også godt.
Jeg gik efter nogle knasende rugbrødskrummer i bollerne. Dette fik jeg ikke. Måske kunne man tilsætte det ristede rugbrød, når dejen er færdig hævet. Man kunne prøve i hvert fald.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Spørg endelig løs...eller skriv hvad hjertet begærer..